Bermantai...nie istilah orang nogori. Maknanya berkumpul untuk menyediakan juadah raya. Tahun nie ada program bermantai besar-besaran pulak anjuran kerajaan nogori. Baguih la tu, tradisi macam nie elok diteruskan. Selalunya bermantai nie mulo dongan tumbang (sembelih) kobau atau lombu (eceh cakap nogori pulak). Memang 2 ari sabolum rayo nie, kek mano-mano torbit la goghai orang jual daging lombu (kalau tak paham, buek2 paham yo).
Tapi kat rumah nie, takde la buat mantai camtu. Mak awal2 dah order daging n ayam kek pasar ampangan nun. Santan pun dah order siap2. Jadi 2 ari seblum raya, mmg sibuk la omak prepare bahan untuk buat rendang. Tahun lepas along kena balik awal, tolong omak. Tahun nie sobab ese ado, ese la yang kopek bawang2 tu sumo. Macam biaso la.
Sambil kopek bawang tu, omak selalu la bukak cito, kisah2 lamo dia bermantai dulu. Mmg meriah la orang dulu2 bermantai. Tinggal kek kampung, sedara mara pun duduk dekat2. Omak kato, dulu seminggu seblum raya dah sibuk dah, turun kan kelapo, tumbuk beras, buat kerisik, hai macam2.... la nie keluarga dah jadik nukleus kan...makin mengecil....jadi masak utk keluarga sendiri aje laaa....
Kami tak buat lemang. Takdo orang nak tunggu kek api tu yo. Jadi tradisi kami, pulut kunin omak laaa.... lomang boli ajo.....
Malam rayo pulak sibuk dengan hal2 kemas rumah bagai. Along pulak seperti biasa, prepare bahan2 utk masak lauk untuk raya pertama. Second chef in the family. Ese sou-chef ajo...hahahhahahhaha...tapi tahun nie ese kena buek kuah kacang, ganti tompek omak (kira dah handal la tu...egeggegeg).
Sebelum tido malam raya tu....sempat layan takbir suci 3. Mati jugak si nora tu ye (ke idup kembali nanti). Itu aje la kisah pra-raya ese. Sorry takde gambar...namo pun sibuk kan....gegegegege
bestnya pulut kuning..mkn dgn rendang ayam...alahai, mengidam la plak!!
ReplyDeletealahai...nak offer...masuk raya ke 3 selesai sume pulut kunin tu mrs taj
ReplyDelete