Sangat-sangat stereotype tajuk tu kan...ahahhahaha... Apa yang terlintas kat otak nie den taip aje kat kotak title tu.... kurang sikit guna tenaga di bulan puasa nie. Pejam celik pejam celik dah seminggu kite berpuasa ekkkk....Pejam celik pejam celik lagi seminggu lagi nak raya...hehehhe.... Setakat nie macam mana puasa kengkawan??
Bulan puasa nie, rutin berjalan seperti biasa, ada la perubahan sikit. Kalau sebelum puasa, den masak lepas maghrib, skrang nie balik ofis kena awal, sampai umah solat asar terus bersilat kat dapur. Waktu berbuka dalam minggu nie antara 5.30 ke 5.35 petang. Nampak aje awal, tapi jangkamasa puasa samo yo ngan Mesia, 12 jam lebih gak laa. Cume siang kat sini awal, malam pun awal... Nie dah ujung winter nie... siang mula panjang balik laa. Ala, masak ala kadar aje, puasa-puasa gak, makan macam biasa je...tapi kadang2 terover jugak...dok teguk bergelas-gelas air sejuk bila berbuka. Macam mana tak buncit ye dak...
OK....oleh kerana skrang nie amat2 la susah den nak spend masa kat blog nie kan... so den curik sikit masa nak bebel2 arinie. Tu la sebab tulis dalam melayu, ayat mencurah-curah keluar. Tak la tersekat-sekat. Kalau nak nulis dalam english, nak kena ada feel dulu, tidak kang, taip sikit, backspace, taip sikit, backspace. Silap mood kang, select-all, delete...huhu...
Nie nak flashback sikit la...sikit je...ke belakang sikit, 2 tahun yang lalu....jeng jeng jeng...heheheh... Yela, den baru 3 tahun berpuasa di tanah asing nie kan. Masa tahun pertama sampai Brisbane nie, mati kutu gak masa nak sambut puasa masa tu. Yela kalau kat Mesia, 3 ari seblum nak puasa, kami bermantai. Ini orang nogori la selalu buat, 3 ari sebelum puasa, buat la kacau2 sikit, nghendang, baka lomang, macam nak rayo la gak. Bile dah kat Brisbane nie, nak bermantai camno iyo tak. Jadi tahun tu, den sempat la buat karipap, itu pun utk bekalan bukak puasa kat sini. First time tu buat karipap. Tak sedap, masuk tekak sendiri kan. Part kelim tu yang fail. Bukan tak pernah tolong mak buat karipap, tapi part2 kelim tu mak den tak beri kepercayaan 100%. Tugas den, letak inti kat kulit karipap yo, lepas tu lipat. Kelim mengelim tu tugas mak den. Hahahhahha...so bila first time buat karipap tu, mmg la tersangat huduhnye. Bila goreng tu menyeringai la, tapi tak la teruk sangat, bila dah banyak buat tu, skill improve maa...ahahahhah
Minggu pertama puasa boring sikit. Macam hambar yo, masa tu masih lagi mood, hati dan mental kat kampung halaman. Teringat la berbuka puasa ngan family, gi terawikh, kemeriahan bulan Ramadhan, pasar Ramadhan lagi. Issssshhhh....Kalau rajin tu, gi la korek2 kisah lama den tahun 2007 :D... Tapi masuk minggu kedua, ketiga, meriah dah, sebab hujung minggu je mesti ada jemputan berbuka puasa. Mesti la seronok buka puasa ramai-ramaikan.
Tahun lepas dah tak de feeling2 kampung halaman. Dah kebal la masa tu. Lepas tu pulak ada kawan buat bisnes karipap, den la pelanggan tetap dia. Siap request karipap sardin lagi. Puasa pun tak lama kat Brisbane, sebab minggu 3 Ramadhan dah balik Mesia :D.
Tahun nie. Seminggu sebelum nak puasa tu ada la teringin nak buat karipap, memandangkan kawan tauke karipap tu dah balik Mesia for good, jadi mana den nak dapat stok karipap kan. Korang mesti pelik, apsal la citer karipap pulak nie. hahahhaha... Sebenarnya den nie, kalau bukak puasa mesti ada karipap, dapat seketul pun jadi la. Lagi-lagi kalau karipap sardin....perrrghhhhh bila makan karipap terasa nikmatnya berbuka puasa. Tapi den tak de la kemaruk benar tiap2 hari makan karipap kan... Tekak nie pun pandai reject gak :p
OK sambung citer.... Teringin nak buat karipap, tapi malas pulak nak nguli bagaikan. Tiba-tiba....tinggggg.... teringat kawan den, ada citer dia beli pastry instant kat sini. Den pun apa lagi, gi la carik pastry tu, dan bermula proses membuat karipap menggunakan instant pastry. Den buat inti banyak2, penuh satu tupperware. Kang nak makan karipap, kuar aje pastry dari freezer, kejap aje dia akan lembut, letak inti, lipat2, bakar. Tapi..... ada lagi tapi tu hehehe.... den beli gak karipap frozen, sebab dah ada pengganti tauke karipap. Iye... 3 hari sebelum puasa tu, teringat ada sorang kawan nie hantar email advertise karipap frozennya. Den mmg terlupa betul, sib baik la masa nak dekat puasa tu teringat. Senang keje den, ada banyak variety karipap, kalau makan pastry aje pun boleh gomuk (macam makan karipap tak gomuk). Makanya, den pun meng-order la beberapa bungkus, utk stok berbuka puasa.
Kami berbuka dengan nasi terus, makan kuih sikit, lepas tu nasi. Sekali sekala goreng la mee. Ini la menu berbuka kami yang tak seberapa nie. Ehhhh...cukup la tu kan...Alhamdullillah... Den pun nak ucapkan terima kasih la pada pihak2 terlibat yang memudahkan den memasak di dapur kan, macam tauke karipap frozen, tauke pastry tu, makcik megi dan aunty aDebbie, kalau la anda takde, maka tempoh memasak den yang hanya mengambil masa 1 jam akan jadi berjam-jam lamanye. Tak pun buka puasa ngan nasi terus.
Berikut adalah juadah berbuka puasa kami yang sempat den amik gambar la ye...
Karipap guna pastry instant..makan panas2 sedap.....
3 bijik terung, digoreng... den sorang je makan, atang tak gheti lauk kampung nie
Sehari sebelum tu masak la kari daging. Esoknye kari banyak berlebih (mmg saje masak banyak2, boleh simpan dalam fridge...kes orang malas...hahahha), jadi kami berbuka ngan roti canai yo. Goreng cucur bilis aunty aDebbie, cicah pulak ngan sos cili makcik megi. Sirap bandung buat basah tekak (ada soda, tapi takde soda macam ais krim soda kat mesia).
Esok-esoknya, cucur bilis ada lebih, den tambah ngan karipap frozen sikit. Terhagus sikit karipap tu. Itu la akibatnya buat 2 3 keje dalam satu masa. Dah limit masa 1 jam yo...tapi sempat lagi fesbuk tu....wakakakaka
Semalam atang bawak balik nasi beryani arab, lebih2 bukak puasa kat surau U. Kat surau tu mmg tiap2 hari orang berjamu bukak puasa. Pak arab pak arab nie mmg rajin buat sedekah, jadi student bujang mmg ke surau aje la bila nak berbuka. Rezeki kami, dapat la nasi beryani, dengan kuah kosong dengan yogurt campur sayur. Jadi, hari nie, den masak ayam madu yo, tuang aje paste ayam madu makcik megi. Sonang kojo den....
Gitu la juadah berbuka kami minggu pertama kat sini. Maaf la kot2 ada yang tergugat iman nengok gambar2 tu yo (den nie pun dah terlanggar pantang gak nie...adehh). Ala...apa la sangat hidangan kami nie dari lauk pauk, kuih muih kat mesia tu ye dak. Ahad nie ada majlis berbuka puasa anjuran pelajar melayu, wahhh... Ada gotong royong sekali.
Mesti ramai yang balik kampung ek ujung minggu nie, senin cuti kan, sambutan hari kemerdekaan Malaysia yang ke 52. Hati-hati bila memandu tu yo. Semoga selamat sampai ke destinasi.
OK laa...den akhiri bebelan yang ntahapahapantah nie dengan ucapan....
SELAMAT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 52
MERDEKA....MERDEKA...MERDEKA
yours truly,